Provocarile sistemului hidroenergetic dezbatute la Romanian Hydropower Energy Summit 2014

Legea pentru aprobarea ordonantei nr. 57/2013 va fi promulgata in scurt timp, astfel ca producatorii de energie din surse regenerabile vor beneficia de certificate verzi conform prevederilor initiale.

Legea pentru aprobarea ordonantei nr. 57/2013 va fi promulgata in scurt timp, astfel ca producatorii de energie din surse regenerabile vor beneficia de certificate verzi conform prevederilor initiale. Din cauza nepromulgarii legii respective, prevederile ordonantei in cauza se suprapun cu cele de reducere a schemei-suport, prin urmare, in acest moment cei acreditati incepand cu 2014 sunt afectati atat de amanarea cotei de certificate verzi, cat si de decizia reducerii sprijinului.

Cel mai important eveniment dedicat sectorului hidroenergiei din Romania, organizat de GOVNET Conferences sub egida Administratiei Nationale „Apele Romane”, a Hidroelectrica, a Garzii de Mediu, a Asociatiei Romane pentru Hidroenergie, precum si a ACUE, AREL, AFEER si a Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei a reunit marii jucatori din piata energiei hidro, companii din sferele de activitate adiacente si autoritatile de reglementare din domeniu deopotriva.

Romanian HydroPower Energy Summit a tratat cele mai stringente chestiuni din acest sector energetic ce asigura aproximativ 30 la suta din productia de electricitate din Romania si care are un potential de crestere imens.

„Este o chestiune de zile pana cand Legea de aprobare a Ordonantei 57 va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial.”, a declarat Silvia Vlasceanu, Director al ACUE si Consilier in Comitetul de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor. O veste imbucuratoare pentru toti cei din piata si pentru care cererea de reexaminare a legii in cauza inaintata Parlamentului de catre Presedintele Traian Basescu la finele anului trecut si implicit nepromulgarea acesteia a produs neliniste si a pus sub semnul intrebarii oportunitatea demararii unor astfel de proiecte. „Lucrurile se vor regla dupa aparitia legii de aprobare. (…)Incepand cu martie probabil totul va reintra in normal”, a mai spus Vlasceanu.

Prima sectiune a conferintei a fost concentrata indeosebi pe problematica legislatiei foarte stufoase si care constituie principala bariera in dezvoltarea acestui sector si in atragerea investitorilor. Pornind de la instabilitatea reglementarilor si situatia confuza privind suportul prin certificate verzi, pana la povara costurilor cu apa uzinata, inchirierea unor suprafete pe albiile inferioare ale raurilor sau reglementarile de mediu privind zonele protejate, au fost dezbatute toate aspectele de interes pentru cei din domeniu.

Cat despre mult-asteptatul tarif fix care se va aplica proiectelor de energie regenerabila mai mici de 1 MW, sau 2 MW, in cazul centralelor pe biomasa in cogenerare, se pare ca cel mai optimist termen de intrare in vigoare este Iunie 2014, conform declaratiei lui Zoltan Nagy, membru al Board-ului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Și asta, doar daca Comisia Europeana ar aproba luna viitoare propunerile ANRE trimise la inceputul lunii Decembrie a anului trecut, pentru ca, dupa spusele lui Nagy, ulterior ar mai fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a introduce efectiv acest tarif fix, o alternativa la certificatele verzi.

In ciuda provocarilor cu care dezvoltatorii de proiecte hidro se confrunta, interesul este viu si sesizabil si in afara Romaniei, dovada fiind numarul mare de companii straine reprezentate la eveniment. Aceasta zona este si ramane de mare importanta pentru sistemul energetic al tarii, asa cum a subliniat si Carmen Neagu, membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, care a adaugat ca operatorul de transport si de sistem sprijina investitiile in sectorul energetic romanesc care este un stalp al dezvoltarii durabile.

Ea a mai punctat totodata ca strategia investitionala trebuie sa fie una corecta, iar dezvoltarea proiectelor hidro trebuie sa urmareasca nevoile reale din punct de vedere energetic, aducand in discutie si arhicunoscutul proiect de la Tarnita-Lapustesti, initiat in comunism si cu premize de finalizare in anii urmatori: „Trebuie evaluata valoarea reala disponibila a capacitatilor de productie a energiei, astfel incat semnalul dat investitorilor sa fie unul corect. In acest moment, pe baza datelor ar parea ca nu sunt necesare capacitati noi, ceea ce nu este adevarat. (…) In ceea ce priveste marile proiecte, deciziile trebuie sa fie suficient de rapide pentru a mentine fezabilitatea proiectului. (…) In contextul regional european, proiectul Tarnita se poate inscrie in proiectele de interes comun, insa pentru a-l promova, trebuie sa urgentam decizia si sa coagulam eforturile pentru structurarea celui mai bun model de business.”, a explicat Neagu.

In plus, in cadrul conferintei au fost discutate si aspecte fiscale, juridice, problema finantarii pe care o are majoritatea dezvoltatorilor, au fost prezentate solutii pentru asigurarea centralelor hidrologice, de optimizare a proiectelor atat din punct de vedere tehnic, cat si din prisma conformarii cu normele de protectie a mediului, dar si oportunitatile pe care Romania le ofera.

Partenerii Summitului au fost: ANDRITZ Hydro, Electrogrup, ISPH Project Development, KAMA Betonfertigteile, Lacerta, MARSH, RETRASIB, Schoenherr, Transenergo.

Sursa: Natur Energy și GOVNET

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.