Investiție pe râul Trotuș

Compania Corpad investeşte aproximativ 9 milioane de euro în două microhidrocentrale ce totalizează 2,5 MW, cu o parte a investiţiei finanţate nerambursabilă prin programul Rondine, a declarat pentru energynomics.ro, Costică Roman, director în cadrul firmei.
 

„Investiţia totală pe râul Trotuş se ridică la aproximativ 9 milioane de euro, din care cheltuielile eligibile sunt în proporţie de 50% finanţate prin granturi Rondine”, spune Roman.

Astfel, Corpad primeşte o finanţare de 3,345 milioane de euro prin programul Rondine. Programul a semnat în 2014 finanţări nerambursabile în domeniul hidro şi geotermal în valoare de aproape 11,67 milioane de euro în România.
 

Cele două hidrocentrale ale Corpad sunt în curs de definitivare, fiind terminate probabil peste un an, spune Roman. El a explicat că există diferenţe în decontarea banilor obţinuţi prin fonduri europene şi fonduri ale unor state non-euro, precum Norvegia, întrucât în ultimul caz banii pot fi primiţi abia după finalizarea lucrării. „În prezent sunt în negocieri cu banca pentru a obţine capitalul iniţial”, spune el.
 

Programul Rondine a fost creat de EEA Grants pentru energia regenerabilă şi este finanţat în mare parte de Norvegia, alţi membri ai organizaţiei fiind Islanda şi Lichtenstein. Prin intermediul programului se urmăreşte dezvoltarea economică şi socială din 16 ţări receptoare, care vor primi circa 1,8 miliarde de euro pe proiecte semnate în perioada 2009-2014. Până în prezent în România programul a alocat circa 65 de milioane de euro.
 
[gn_fancy_link color="black" link="http://www.energynomics.ro/ro/corpad-investeste-9-milioane-de-euro-in-microhidro-cu-ajutor-norvegian/"]Citește mai mult[/gn_fancy_link]
 

Sursa: Energynomics.ro

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.