Custodele sitului Natura 2000 Cusma dă aviz favorabil pentru o microhidrocentrală

O firma din judetul Cluj intentioneaza sa amenajeze o microhidrocentrala in situl Natura 2000 Cusma pe raza comunei Cetate. Asociatia Proprietarilor de Padure din Comuna BIstrita Bargaului, custodele sitului, spune ca nu are nimic impotriva fiindca trebuie incurajate investitiile in zona. Totusi, situl Cusma face parte din reteaua Natura 2000, iar ursii de la Dealul Negru sunt in pericol.

SC Budusel Hidro SRL cu sediul in Cluj-Napoca a depus actele la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud ca sa Dan tacalprimeasca unda verde pentru amenajarea hidroenergetica Budusel si racordul acesteia la Sistemul Energetic National. Microhidrocentrala, fiindca despre asa ceva este vorba, ar urma sa fie construita in localitatea Satu-Noua atat in intravilan, cat si in extravilan pe raza sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000 al carei custode e Asociatia Proprietarilor de Padure din comuna Bistrita-Birgaului – Ocolul Silvic Bistrita-Bargaului, condus de inginerul Dan Tacal, rotarian de frunte.

Domnia sa, in calitate de custode al sitului, a decis ca nu ar fi nicio problema daca ar aparea o microhidrocentrala taman in aria protejata, asa ca le-a dat clujenilsor aviz favorabil. “Le-am dat pentru ca nu m-am pus impotriva dezvoltarii economice a zonei. Ideea este ca ei au amplasamentul acestei microhidrocentrale undeva in sat, jos, in afara limitelor sitului. Mi-au trimis o documentatie, m-am uitat pe ea si asa am vazut ca e in afara sitului. E adevarat ca hidrocentrala e in afara sitului, iar pe raul Budusel se va face captarea de apa care este pe limita, e drept. Dupa parerea mea, nu afecteaza ursii de la Dealul Negru. Ei stau in munte, coboara toamna in pasuni, dar zona aceasta e departe de locul in care coboara ursii la mancare. Zgomotul de la microhidrocentrala ii poate deranja, e adevarat. Eu le-am spus ca nu exista un impact. Nu eu dau eu autorizatia de mediu, ci cei de la APM. Parerea mea este consultativa. Am dat un aviz favorabil. Dansii, cei de la APM, fac ce vor”, a spus Tacal.

Intrebat daca nu considera, in calitate de custode al sitului ca ar fi mai important ca Dealul Negru sa-si pastreze populatia de ursi, o adevarata comoara naturala, Tacal a declarat: “Dealul Negru e la locul lui, Buduselul e departe. Hidrocentrala e in afara sitului. Am considerat ca nu influenteaza populatia de ursi din zona. Pana la urma nu e treaba mea. E comuna Cetate, sa faca autoritatile”, a spus Tacal, pus sa protejeze toate frumusetile naturii din situl Cusma in calitatea sa de custode.

Totusi, potrivit informatiilor postate pe site-ul APM Bistrita-Nasaud, microhidrocentrala va functiona exclusiv in sit care a fost instituit pe o suprafata de 44.284 ha, din care: paduri – 2%, pajisti naturale, stepe – 13% pasuni, 16% – paduri de foioase, 23% paduride conifere, 27% pasuni amestec, 11% alte terenuri arabile, 2% vii si livezi, 6% habitate de paduri (paduri in tranzitie).

“Situl este important pentru carnivorele mari: urs, lup si ras. Drumurile forestiere 122 D Budusel-Pr. Fundoaia si 123 D Pietris-Dealul Negru sunt amplasate in situl Natura 2000, zona cu cele mai mari efective evaluate de carnivore mari de pe raza sitului Cusma. Din analiza listei de control pentru etapa de incadrare privind evaluarea adecvata rezulta un posibil impact semnificativ asupra ariei naturala de interes comunitar pentru ca proiectul include activitati de constructie si functionare care conduc la modificari fizice in aria natuala protejata, pe amplasamentul proiectului exista habitate naturale si specii de interes comunitar, care pot fi afectate de inplementarea proiectului, proiectul afecteaza direct zonele de hranire/reproducere/migratie a speciilor protejate”, scrie APM Bistrita-Nasaud despre acest proiect.

Stefan-Muresan-APM-610x405Ca sa aflam mai multe, l-am contactat pe directorul APM Bistrita-Nasaud, Stefan Muresan. “Vom discuta problema. Noi putem stopa proiectul, dar eu nu pot sa-mi dau cu parerea inainte. Prea putin conteaza parerea custudelui. Ei tot timpul dau avize favorabile. As vrea sa-i aud spunand macar o data spunand ca nu sunt de acord. Cei de la Asociatia Proprietarilor de Padure din comuna Bistrita-Birgaului – Ocolul Silvic Bistrita-Bargaului au o scapare ca nu li s-a aprobat managementul sitului. (…) Sa speram ca va fi aprobat ca sa stim ce au voie si ce nu au voie custozii”, a spus Stefan Muresan.

Intrebat daca e nevoie de atat de multe microhidrocentrale in judet, Stefan Muresan a spus: “Nu discut acest subiect. Doamna ministru Lucia Varga ne-a promis ca scoate un proiect de hotarare prin care interzice acordarea de avize in situri. Eu nu l-am vazut, vreau sa-l vad. Foarte multe institutii decid, incepand cu primarii, custodele sitului, iar APM e in dificultate fiind ultimul avizator”, a spus Stefan Muresan.

Ministrul Apelor si Padurilor Lucia Varga a convenit de comun acord impreuna cu WWF ca, incepand cu 31 ianuarie 2014, sa suspende aprobarile pentru amenajarea microhidrocentralelor si hidrocentralelor in ariile protejate. Protocolul se refera la un domeniu cu mari provocari si anume realizarea investitiilor de microhidrocentrale si hidrocentrale pe cursurile de apa. “Vrem sa minimizam impactul acestor investitii asupra mediului. Ne-am propus sa militam impreuna cu WWF pentru dezvoltarea durabila”, a spus Varga, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Lucia Varga a precizat ca este bine ca Romania sa aiba energie verde, insa obtinerea acesteia trebuie sa se faca respectand natura. ‘Nu blocam investitiile, dar vrem sa ne asiguram ca aceste investitii se autorizeaza numai dupa o respectare a tuturor reglementarilor europene. Vom analiza dosarele care sunt in curs de autorizare sau urmeaza sa fie autorizate, iar amenajarile ce ar urma sa se afle in ariile protejate nu vor mai primi autorizatii. Avem 316 de autorizatii deja emise si 156 de avize provizorii, iar 291 de autorizatii sunt in curs de emitere. Acolo unde au fost deja construite amenajari vor fi cerute reparatii. Nu vrem sa facem greseli pe care le-au facut alte tari care au facut investitii, ca Austria care a facut aceste investitii si acum se vede nevoita sa refaca acele zone. Actiunea noastra este una preventiva’, a subliniat Lucia Varga.

Protocolul prevede angajamentul de a alinia productia de hidroenergie la legislatia Uniunii Europene, privind conservarea naturii, avand ca principale obiective adoptarea pana la sfarsitul lunii ianuarie a unui act normativ care va determina zonele de excludere (corpuri de apa situate in arii protejate), infiintarea, pana la sfarsitul lunii februarie, a unui grup de lucru format din reprezentanti ai factorilor interesati care vor lucra la elaborarea, pana la sfarsitul lunii februarie 2015, a unui mecanism de pre-planificare.

 

Sursa: EcoMagazin

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.