Microhidrocentralele din România

Peste 300 de microhidrocentrale au autorizaţii de gospodărirea apelor, fiind construite şi funcţionale, iar alte peste 150 sunt în curs de autorizare, relatează Mediafax.
Marţi, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga a semnat un protocol cu WWF România, prin care s-a angajat să suspende de la 31 ianuarie autorizarea construcţiei de MHC în ariile protejate şi să fie elaborată o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investiţii nu pot fi realizate, în contextul în care mai multe ONG-uri au reclamat distrugerea râurilor de munte prin aceste investiţii.
316 microhidrocentrale au autorizaţii de gospodărirea apelor, ceea ce înseamnă că ele sunt deja construite şi funcţionale, aceste documente fiind emise la finalul investiţiei, pentru stabilirea valorilor de apă folosite, conform datelor oferite de la Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR).
Cele mai multe autorizaţii – 55 – au fost emise de Administraţia Bazinală de Apă Olt, 50 – de Administraţia Siret, câte 47 de administraţiile Mureş şi Buzău – Ialomiţa, 36 – de Administraţia Someş – Tisa, 27 – de Administraţia Banat, 23 – de Administraţia Argeş – Vedea, şi sub 20 de administraţiile Crişuri şi Jiu.
Au fost aşadar construite microhidrocentrale în nouă din cele 11 bazine hidrografice ale României.
Totodată, administraţiile bazinale au mai emis şi 156 de avize de gospodărirea apelor, documente emise într-un stadiu incipient al investiţiei.
Astfel, urmează să mai fie construite 55 de MHC în bazinul Someş – Tisa, 27 în bazinul Olt, 26 în bazinul Mureş, 15 în Banat, 14 în Buzău – Ialomiţa şi sub zece în fiecare din celelate bazine enumerate.

 

 

Sursa: România Liberă

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.