Două microhidrocentrale pe Valea Tarcăului

Valea Tarcăului este pregătită să „găzduiască“ două microhidrocentrale. Proiectul intitulat Amenajarea hidroenergetică a rîului Tarcău si afluenti, finantat prin programul RO 06 Energie regenerabilă (RONDINE) derulat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014 a fost lansat ieri, 28 august, la Primăria Tarcău în prezenta conducerii firmei constructoare, CORPAD, a proiectantului si a executivului local ce-l are în frunte pe primarul Iulian Găină.
 

Obiectivul este dezvoltarea unei investitii materializate în constructia a două microhidrocentrale, ce vor prinde contur în punctele Brates si Ata, si care se vor finaliza în aprilie 2015. Proiectul are în vedere valorificarea sursei energetice regenerabile hidro pentru producerea de energie electrică, contribuind la îmbunătătirea calitătii mediului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră si la utilizarea ratională si eficientă a resurselor energetice primare. La acestea se adaugă, prin introducerea energiei electrice produse în sistemul national, îmbunătătirea calitătii energetice pentru populatia de pe Valea Tarcăului, care în prezent suferă de pe urma slabei tensiuni a electricitătii furnizate în gospodării. Costul investitiei este de 7,5 milioane euro, respectv 40,7 milioane lei, din care 14,7 milioane lei asigurati prin finantare externă, restul fiind finantare internă si contributii locale. Puterea instalată prevăzută prin proiect va fi de 1,4 MWh la centrala din Brates si 1,1 MWh la cea din punctul Ata. „Proiectul ce se va derula de acum încolo pe parcursul unui an va consta în două microhidrocentrale furnizoare de energie electrică si va fi la Tarcău doar un început. Pentru că, vreau să cred că domnul profesor Roman, directorul general al firmei CORPAD, initiatoarea proiectului si constructorul a obiectivului energetic, nu se va opri aici.
 

Împreună sper să punem în valoare tot potentialul hidro al Văii Tarcăului, asa putin cum se spune că este, dar pe care noi îl socotim suficient pentru a produce si îmbunătăti calitatea energiei electrice, care este o mare problemă pentru comunitate“, a declarat Iulian Găină, primarul comunei Tarcău, cu prilejul inaugurării proiectului.

 

Sursa: Monitorul de Neamț

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.