Salbă de proiecte ale Hidroelectrica pe râul Buzău (Siriu – Surduc)

BARAJ_SURDUCPotrivit reprezentantilor Hidroelectrica in prezent gigantul energetic are in derulare ,,Amenajarea hidroenergetica Siriu-Surduc”, adica o salba de microhidrocentrale si hidrocentrale ce vor trebui sa produca mai multi GWh in sistemul energetic romanesc. Schema de amenajare a cursurilor de apa din bazinul hidrografic al raului Buzau,

prevede urmatoarele – amonte de localitatea Nehoiasu (la confluenta raului Buzau cu raul Basca Unita), conform proiectului initial aprobat prin Decretul 294/1981 cuprindea realizarea a doua caderi: Caderea Siriu-Nehoiasu cu o putere instalata de 42 MW si energie de proiect de 122 GWh/an; Caderea Ciresu-Nehoiasu cu o putere instalata de 186 MW si energie de proiect de 380 GWh/an, constituita din doua trepte de cadere: Treapta Ciresu-Surduc cu putere instalata de 20 MW; Treapta Surduc-Nehoiasu cu o putere instalata de 166 MW. Conform precizarilor oficiale ale celor de la Hidroelectrica amenajarea râului Buzau a început cu realizarea lacului Siriu, având un volum total de 125 mil.m3, promovat în special pentru asigurarea unor consumuri de apa din aval. Aceasta acumulare a fost încadrata în schema unei centrale hidroelectrice – CHE Nehoiasu cu Pi = 42 MW si o productie medie de energie evaluata la 122 GWh/an, aceasta centrala fiind pusa în functiune în anul 1988. CHE Nehoiasu – caderea Siriu, este echipata cu doua agregate Francis verticale, debitul instalat total centrala fiind de 32 m3/s, utilizat pe o cadere bruta de 194 m. Schema de amenajare a raurilor Basca Mare, Basca Mica si a principalilor lor afluenti este in prezent in executie, dupa cum urmeaza: Etapa I-Treapta Surduc-Nehoiasu- 1 x 55 MW. Termen PIF: decembrie 2013. Barajul stavilar Surduc, realizeaza o mica acumulare, cu un volum total de circa 600.000 m3 si un volum util de circa 360.000 m3. Aductiunea principala Surduc – Nehoiasu în lungime de cca. 17 km având debitul instalat de 2×20 m3/s si un diametru interior de 4,00 m, galeria fortata avand L=2,6 km si Di=4000÷3100 mm; Nodul de presiune si CHE Nehoiasu – Caderea Surduc (amplasament comun cu centrala existenta Nehoiasu – Siriu) echipata cu un grup Francis de 55 MW in etapa I si un grup de 83 MW in etapa a II-a, avand in total Em = 337 GWh/an. Etapa II-Aductiuni secundare- 1 x 83 MW. Termen PIF: 2016. Aductiunea secundara Zabala-Basca Mica avand L=6,5 km si Qi=6,3 mc/s; aductiunea secundara Basca Mica –Basca Mare avand Ltronson I=8,5 km si Qi=15,76 mc/s si LtronsonII=5,9 km si Qi=20,24 mc/s. Etapa III-Treapta Ciresu-Surduc- 2 x 10 MW. Termen PIF: 2020. Aductiunea Ciresu – Surduc, având o lungime de 3,6 km, cu Di=2,6 m pe tronsonul neexecutat (L=1420 m), galerie fortata cu Di=2,20 m, L=315 m, Qi=2×20 mc/s; Baraj din umplutura din anrocamente cu masca din beton bituminos avand NNR 972,5 mdM si lacul de acumulare Ciresu cu un volum total de 191 mil.m3 si un volum util de 160 mil.m3; Nodul de presiune si CHE Surduc echipata cu doua grupuri Francis de 10 MW, Em=43 GWh/an, Q=2×20 mc/s; In prezent se lucreaza la aductiunea principala Surduc-Nehoiasu si baraj stavilar Surduc si este in curs de lansare procedura de achizitie echipamente in vederea punerii in functiune-decembrie 2013- a treptei Surduc-Nehoiasu, etapa I (un singur grup de 55 MW) – este precizat in comunicatul Hidroelectrica.

Sursa:News Buzau

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.